Ruim 40 jaar gastvrijheid in Spier

Eind 1975 vertrokken Fred en Mary Belt vanuit de Achterhoek naar het mooie Drenthe om een hotel te beginnen. Het toen jongste zelfstandige hoteliers-echtpaar van Nederland (Fred was 22 en Mary 20 jaar) had het oog laten vallen op vakantiepension “De Woudzoom” in Spier. Een fraaie lokatie, vlak langs de nieuw aangelegde snelweg A28 en op een steenworp afstand van de indrukwekkende heide en bossen van het Dwingelderveld – nu een Nationaal Park.

De Woudzoom is onmiskenbaar onderdeel geweest in de ontwikkeling van Drenthe tot een toeristisch aantrekkelijke provincie. Gastvrijheid en een goed oog voor de ontspanning van de gasten zorgden voor een toestroom uit alle delen van het land. Met Mary in de keuken en Fred in de bediening werden in het restaurant streekproducten gecombineerd met fraaie wijnen, die het echtpaar tijdens hun vele wijnreizen door Bordeaux en elders ontdekten.

In de loop der jaren is de Woudzoom verschillende keren verbouwd. In 1986 werd de afslag van de snelweg, vlak naast het hotel, gesloten en het bijbehorende viaduct tot ontploffing gebracht. Fred en Mary kochten de grond en breidden het hotel uit met een nieuwe vleugel en een parkeerplaats. Begin deze eeuw is het gehele hotel volledig gerenoveerd en gemoderniseerd.

De passies van Fred en Mary zijn nog steeds lekker eten en drinken, het koken met eerlijk regionale producten en zorgvuldig geselecteerde buitenlandse delicatessen en daarnaast het schenken van een goed glas wijn. In het onlangs geheel verbouwde en vernieuwde restaurant OP2 komt dat dagelijks tot uitdrukking.

Zo heeft de familie in haar zoektocht naar kwaliteit besloten eigen vleeskoeien op de weilanden rond het hotel te laten grazen. Ze kozen, na een uitgebreide proeverij met personeel en gasten, voor het ras van de Blonde d’Aquitaine. Met dat prachtige vee uit het Franse gebied aan de voet van de Pyreneen zijn ze gaan fokken. U kunt de koeien nu in het groen van Spier zien grazen. Het vee wordt ambachtelijk geslacht en in de keuken van OP2 tot heerlijke gerechten verwerkt.